ugoinboijmans

Welke stappen moet je ondernemen om een huis te kopen?

Het kopen van een huis in Enschede kan ingewikkelder zijn dan het lijkt. Er zijn veel regels die gelden, en ook de mogelijkheden lijken eindeloos. Welke stappen moet je bij langs in je zoektocht naar een huis?

Oriëntatiefase

Voordat je een huis gaat kopen is het natuurlijk belangrijk om te weten hoeveel geld je uit kan geven. Hiervoor kan je een afspraak maken bij een hypotheekverstrekker, die uitrekent hoe hoog je hypotheek zal zijn. Zo weet je precies in welke prijscategorie je kan gaan zoeken. Het is hierbij wel belangrijk om te onthouden dat het inrichten of verbouwen van een huis ook nog de nodige kosten met zich mee kan brengen. Daarnaast zijn er nog bijkomende kosten zoals kosten koper, die ook allemaal binnen dit budget vallen als er geen sprake is van eigen geld.

Als je een starter of zzp’er bent, of een (studie)schuld hebt, kan de hypotheek er heel anders uit zien. Daarom is het goed om dit van tevoren allemaal uit te (laten) zoeken. Daarnaast is het belangrijk om te bedenken of je zelf een huis wilt zoeken en kopen, of dat je dit uitbesteed aan een aankoopmakelaar. De aankoopmakelaar kan je goed adviseren en speelt ook een belangrijke rol bij de onderhandelingen over het huis.

Bezichtigingen

Nadat je een huis gevonden hebt, kan je deze bezichtigen. Het is verstandig om meerdere huizen te bekijken, zodat je deze met elkaar kan vergelijken. Bekijk het huis goed tijdens de bezichtiging en probeer eventuele gebreken te ontdekken. Vaak is er maar sprake van 1 bezichtiging voordat je al op een huis moet bieden, daarom is het belangrijk om dit zo zorgvuldig mogelijk te doen. In overleg met de makelaar kan je een bod uitbrengen op het huis.

Bouwkundige keuring

Na de overeenstemming over de prijs, kan je een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Zo weet je zeker hoe de staat van het huis is, en of er nog dingen moeten gebeuren die je in eerste instantie niet bedacht had. Een bouwkundige keuring kan ook worden opgenomen als voorwaarde bij de koopovereenkomst. Als de kosten dan ineens veel hoger uitvallen kan de koop nog afgezegd worden.

Het regelen van de financiering

Als er een voorlopig koopcontract is getekend, kan de financiering geregeld worden. Na het tekenen van het koopcontract zijn er nog drie dagen bedenktijd om eventueel van de koop af te zien. Voor de financiering schakel je een hypotheekadviseur in, die je helpt bij het afsluiten van een hypotheek. Zo kan jij zo goed mogelijk een huis kopen in Enschede. Vervolgens kan de overdracht plaatsvinden en ben je officieel eigenaar van het huis!